Ontvang nu een gratis Clear Whey Gold - IJsthee Perzik t.w.v. €29,50 bij besteding vanaf €75,- in onze webshop.*
Bestel jouw sportsupplementen

Danny Stam vertelt: zo pakken de rensters van Team SD Worx – Protime de off-season aan

In dit interview duiken we in de off-season van de profrensters van Team SD Worx – Protime. Tijdens deze periode zonder wedstrijden is het behoud van fitheid cruciaal voor een sterke start van het nieuwe seizoen. Sportief manager Danny Stam vertelt ons hoe de rensters zich voorbereiden, zowel mentaal als fysiek. Ontdek waardevolle tips over training, motivatie, voeding en supplementen die jij ook kunt gebruiken om topfit de herfst- en winterperiode door te komen!

 

1.    Hoe ziet het trainingsschema eruit voor de rensters gedurende de off-season?

“Wat we de rensters voornamelijk adviseren is om echt een week of twee helemaal van de fiets af te zijn. Dit helpt om het lichaam compleet te resetten en weer honger te krijgen naar fietsen.

In de maanden november en december doen de rensters ook vaak andere sporten om hun conditie op peil te houden, zoals hardlopen, gravel rijden en mountainbiken. Er wordt in deze periode vaak minder op de weg gefietst. Veel van de rensters vinden dat ook leuk en het is ook bewezen dat het goed is om eens wat anders te doen. Er zijn bijvoorbeeld best veel meiden die graag hardlopen.

In het begin van het nieuwe seizoen, rond december en januari, ligt de focus vooral op duurtrainingen om de basis te leggen. Vervolgens beginnen we in februari langzaam steeds meer blokken en intensiteit toe te voegen.

Aan het begin zijn die blokken vaak wat langer, maar naarmate de trainingen intensiever worden, worden de blokjes korter en hoger in intensiteit. Op die manier bouwen we richting de wedstrijden toe.”

 

2.    Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten tijdens de off-season?

“Gezond blijven is echt een belangrijk punt, want niemand wil tijdens de opbouw langdurig ziek zijn. De juiste producten van Virtuoos ondersteunen hier ook bij. In de winterperiode wordt er vaak wat extra krachttraining toegevoegd, zodat de rensters meer kracht kunnen opbouwen voorafgaand aan het seizoen. Die kracht wordt vervolgens onderhouden gedurende het seizoen, omdat je tijdens de wedstrijden geen hele zware krachttrainingen kunt doen. Je wilt tenslotte niet in de dagen voorafgaand aan je wedstrijd enorme spierpijn hebben, dit gaat ook ten koste van je fietsbeweging.”

Deed jij vroeger ook al aan krachttraining Danny?

“Ja, krachttraining is wel iets dat in die tijd al gewoon gedaan werd. Voeding werd toen alleen nog niet zo serieus genomen, daarmee waren we altijd een beetje aan het aanklooien.”

“We proberen het binnen het team zo te verdelen dat we het hele jaar door rensters hebben die op het hoogste niveau mee kunnen strijden.– Danny Stam, Sportief manager van Team SD Worx – Protime

 

3.    Hebben alle rensters een eigen trainingsschema?

“Ja, absoluut. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen bijvoorbeeld de sprinters en de klimmers. De hele opbouw verschilt vaak per renster. Sommige rensters willen al in maart in topvorm zijn, terwijl anderen, zoals de klimmers, later pieken (bijvoorbeeld tijdens de Ardense klassiekers).

We proberen het binnen het team zo te verdelen dat we het hele jaar door rensters hebben die op het hoogste niveau mee kunnen strijden.

Wij stellen aan het begin van het jaar, meestal rond november, een algemeen programma op en vragen dan aan de rensters hoe zij hun ideale seizoen zouden willen indelen. Vervolgens gaan we samen met hen zitten om dat programma te finetunen, waarbij we ook rekening houden met de doelen en prioriteiten van het team.

Soms willen rensters alles rijden, maar dan adviseren we ze om tussendoor even een pauze te nemen, zodat ze later weer kunnen pieken. Maar dit gaat altijd in samenspraak met de renster.

Daarnaast bespreken we welke prikkels we willen toevoegen en welke wedstrijden of hoogtestages passend zijn. Als team faciliteren we meestal één gezamenlijke hoogtestage per jaar. Met een groep van 16 rensters, die allemaal een verschillend programma hebben, is het lastig om iedereen meerdere stages aan te bieden, zoals dat bij grotere mannenploegen soms wel kan.

Afgelopen jaar hebben we helaas ook met enkele zware blessures te maken gehad. Anna Shackley kon bijvoorbeeld niet meer fietsen vanwege hartfalen en Marlen Reusser heeft last van post-covid. Anna heeft een pacemaker gekregen en mag hierdoor geen topsport meer bedrijven, wat natuurlijk erg heftig is voor zo’n jonge, talentvolle renster. We zijn echter blij dat we het op tijd hebben ontdekt, dankzij de medische tests die we in december doen. Het is heel zwaar voor haar om haar droom op te moeten geven, maar gelukkig hebben we met die medische keuringen kunnen voorkomen dat het slechter afliep.”

“We proberen een eetpatroon te stimuleren waarbij het niet draait om wat je níét mag eten, maar om gezond eten in brede zin, waarbij ze in principe alles kunnen eten.– Danny Stam, Sportief manager van Team SD Worx – Protime

 

4.    Zijn er specifieke aanpassingen op het gebied van voeding gedurende de off-season?

“Ja, tijdens het off-season is het uiteraard wat vrijer. Onze voedingsdeskundige, Shara Marche, houdt het wel een beetje in de gaten, maar het is allemaal wat losser. We proberen een eetpatroon te stimuleren waarbij het niet draait om wat je níét mag eten, maar om gezond eten in brede zin, waarbij ze in principe alles kunnen eten. Wel is het natuurlijk de bedoeling dat ze niet 10 kilo aankomen in de winter, maar in november en december mogen ze gerust wat losser zijn.

Daarnaast besteden we in de winter extra aandacht aan bepaalde voedingsstoffen. Omdat krachttraining dan een grotere rol speelt, verhogen we bijvoorbeeld de eiwitinname.

De rensters krijgen ook regelmatig recepten van Shara via een groepsapp die zij heeft opgezet. Daar worden veel ideeën gedeeld, en sommigen maken bijvoorbeeld hun eigen brood volgens Sarah’s recepten. Zelf heb ik het ook een tijdje geprobeerd, maar ik moet toegeven dat het me soms wat te bewerkelijk werd. Daarnaast ben ik toch een wat minder gezonde eter dan de rensters.”

 

5.    Welke supplementen gebruiken de rensters specifiek tijdens de off-season?

“Ja, tijdens het off-season gebruiken de rensters vooral supplementen die hen ondersteunen in hun herstel en weerstand. Ook kijken onze artsen naar de behoefte aan specifieke vitamines en mineralen. In de winter gebruiken we bijvoorbeeld vaak meer vitamine D, maar ook een multivitamine wordt vaak ingezet en bijvoorbeeld een product als Immuun Vitamine C & Zink Gold om de weerstand te ondersteunen.

Sommige rensters, met name de sprinters, gebruiken ook BCAA’s. Deze aminozuren helpen bij het herstel en de opbouw van spieren, wat extra belangrijk is in combinatie met krachttraining in de winterperiode. Creatine is ook een veelgebruikt supplement, zeker in de opbouw naar de krachttrainingsfase.”

 

6.    Hoe zorgen jullie ervoor dat je als team blijft samenwerken gedurende de off-season?

“Tijdens het off-season is er bewust ruimte voor de rensters om even afstand te nemen. In de maand november proberen we de rensters zo veel mogelijk met rust te laten. We zitten ongeveer tien maanden op elkaars lip, dan is het ook wel eens fijn om elkaar een maandje niet lastig te vallen. Uiteraard kunnen ze in deze periode bij vragen of blessures wel altijd terecht bij een arts of ander staflid. Maar in principe adviseren we de rensters in ieder geval om de eerste twee weken van november niet niet te veel te doen en lekker op vakantie te gaan.

We zien elkaar weer in het eerste weekend van december, bij het eerste trainingskamp, waar we beginnen met teambuilding en starten met rustige duurtraining en langzaamaan opbouwen naar de intensievere periodes.”

Als je echt geen zin hebt om te sporten, moet je ook echt niet gaan, want dan brengt het meestal ook niets.– Danny Stam, Sportief manager van Team SD Worx – Protime

 

7.    Wat zijn volgens jou de belangrijkste tips voor amateurwielrenners om fit te blijven gedurende periodes met minder training of tijdens de wintermaanden?

“Voor amateurwielrenners die fit willen blijven tijdens de wintermaanden of periodes met minder training, zijn er een paar belangrijke tips. Als je echt geen zin hebt om te sporten, moet je ook echt niet gaan, want dan brengt het meestal ook niets. En probeer er in ieder geval gewoon veel plezier in te houden. Probeer ook eens af te wisselen met andere sporten, zoals zwemmen, hardlopen of wandelen. Het belangrijkste is om actief te blijven op een manier die voor jou goed voelt.”

Gerelateerde producten