Natrium Bicarbonaat is een supplement dat enkel voor de inspanning moet worden genomen. Het supplement werkt als een buffer, waardoor er minder verzuring plaatsvindt. Er kan daardoor op een hoger niveau gesport en getraind worden. Het grootste effect van dit voedingssupplement is vooral bij korte en explosieve inspanningen tussen grofweg de 1 en 8 minuten.
Advies gebruik:
- Er kan met een acuut of meerdaags laadprotocol worden gewerkt. Een acuut protocol lijkt op basis van de huidige literatuur het beste te werken.
- Een voorbeeld van het acute protocol; neem op 150, 120 en 90 minuten voor de start of het moment dat het werkzaam moet zijn steeds 0,1 gram per kilogram lichaamsgewicht en spoel dat weg met 250 ml water of isotone sportdrank.
- Indien bij het acute protocol maagdarmklachten ontstaan, kunnen andere tijdsintervallen en met andere doseringen worden toegepast. Wanneer ook dat niet helpt, kan een meerdaags oplaadprotocol worden toegepast waarbij twee tot drie dagen van tevoren dagelijks drie doseringen (na de maaltijd) van 0,1 gram per kilogram lichaamsgewicht na de hoofdmaaltijd wordt ingenomen.
Aanvullende informatie:
- Het toepassen van natriumbicarbonaat kan tot gewichtstoename leiden. Het bestaat voor een kwart uit natrium. Houd rekening met een tijdelijks gewichtstoename van 0,5 tot 1,0 kg.
- Overmatig gebruik van natriumbicarbonaat kan effect hebben op de kaliumbalans. Bij veelvuldig gebruik zorgen voor een voeding die rijk is aan kalium.
- Het gebruik van natriumbicarbonaat kan tot maagdarmklachten zorgen (opgeblazen buik, buikkrampen, misselijkheid en opboeren). De meeste klachten worden waargenomen na ongeveer 30 tot 60 minuten na inname.
- In de praktijk kan het zijn dat gebruik van natriumbicarbonaat tijdens inspanningen op hoge intensiteit voor een ander gevoel in de benen zorgt. Soms krijgt men het gevoel dat het minder lekker ‘draait’ of ‘loopt’, maar de prestatie daarbij wel anders uitwijst.
- Om inzicht te krijgen in bovenstaande effecten en processen is het advies om natriumbicarbonaat altijd (!) een aantal keer in de trainingssituatie te testen voordat je het bij wedstrijden toepast.