Ontvang nu een gratis Clear Whey Gold - IJsthee Perzik t.w.v. €29,50 bij besteding vanaf €75,- in onze webshop.*
Bestel jouw sportsupplementen

Interview met langeafstandloopster Vera de Vries

Professioneel langeafstandsloopster Vera de Vries loopt over iets meer dan twee weken haar allereerste marathon, namelijk de marathon van Amsterdam! In dit interview vertelt Vera over haar reis van klein meisje tot topsporter en hoe ze zich voorbereidt op deze bijzondere uitdaging. Ze deelt daarnaast waardevolle tips voor hardlopers om het maximale uit hun trainingen en prestaties te halen.

Naam: Vera de Vries
Geboortedatum: 23-03-2002
Nationaliteit: Nederlandse
Sport: Hardlopen
Grootste prestaties: Nederlands kampioen 5000m U20 (2021), Halve marathon in 1:16:10 (2022)

Tip: Volg Vera’s voorbereiding op de marathon en haar aankomende races ook via haar Instagram account.

“Studeren en veel uren werken kan ik mijn hele leven nog doen, ik wil 100% voor het hardlopen gaan, geen spijt krijgen dat ik mijzelf niet de kans heb gegeven.” – Vera de Vries, Langeafstandsloopster

  1. Hoe en wanneer ben je begonnen met hardlopen? En wanneer wist je dat je professioneel atlete wilde worden?

“Toen ik 6 jaar oud was ben ik op atletiek gegaan bij AV horror in Sneek. Ik heb toen de meerkamp gedaan en daarnaast deed ik mee aan lokale kidsruns. Met de meerkamp kwam ik er al snel achter dat mijn talent niet bij de werp onderdelen lag. Met de meerkamp moesten we ook de 1000 meter hardlopen en dat vond ik het allerleukste. Op een gegeven moment wilde ik graag bij de loopgroep van de atletiekvereniging in Sneek: “Mila Sneek”. Ik moest even wachten tot ik oud genoeg was. Toen dit het geval was ben ik gestopt met de andere atletiekonderdelen en mee gaan doen met de Mila groep. Toen was ik 10 jaar oud. Ik loop dus al meer dan 10 jaar hard en heb er nog steeds heel veel plezier in.

In 2022 ben ik gestopt met mijn studie na het behalen van mijn propedeuse sportkunde. Ik merkte dat de combinatie van studeren en veel sporten niet voor mij werkte, omdat ik beide 100% wilde doen. Ik kon door de combinatie niet alles uit het hardlopen halen wat er in zit. Dat is het moment waarop ik wist dat ik professioneel atlete wilde worden. Ik koos ervoor om te stoppen met studeren en vol voor het hardlopen te gaan.

Studeren en veel uren werken kan ik mijn hele leven nog doen, ik wil 100% voor het hardlopen gaan, geen spijt krijgen dat ik mijzelf niet de kans heb gegeven. Ik leef dus een professioneel atleten leven, toch ben ik dat natuurlijk nog niet. Ik hoor nu bij de sub top van Nederland, maar kan nog niet van het hardlopen leven. Ik hoop in de toekomst een sponsor te vinden die in mij gelooft en mij wil steunen in mijn weg om het beste uit mijzelf te halen.”

  1. Op welk moment uit je sportcarrière tot nu toe ben je het meest trots en waarom?

“Dat zijn er een aantal waar ik lastig uit kan kiezen. Mijn gouden medaille bij het NK U20 5000m is een dag die ik niet snel zal vergeten. Dat jaar werd ik ook 4e bij het NK 5000m van de senioren vrouwen. 

Daarnaast ben ik trots op mijn halve marathon debuut in 2022, omdat ik die zonder specifieke training in 1:16:10 liep, ook de manier waarop ik die toen heb gelopen was ontzettend gaaf. De laatste 5km liep ik nog rond de 18pu en heb ik samen met mijn pacer Gert-Jan Wassink nog heel wat mensen ingehaald. Ik werd 4e dame tijdens die CPC en 2e Nederlander. Aan die dag en vooral die laatste 5km denk ik nog vaak terug. In 2023 liep ik de halve marathon voor de 2e keer tijdens het NK in Breda. Daar werd ik 5e bij de volwassen, die editie was het 27 graden.

Mijn 5000m in 16:10 ben ik ook trots op, ik heb mijzelf die dag erg verbaasd over wat ik kan. Samen met Sarah Lahti liep ik toen naar de EK u20 limiet en de 3e tijd allertijden bij de U20 vrouwen.

Naast wedstrijd prestaties ben ik vooral heel trots dat ik nog steeds hardloop, ik heb de afgelopen jaren vaak pech gehad, maar ben altijd vanaf 0 weer met volle moed begonnen. Ook ben ik trots op het feit dat ik heb durven kiezen om vol voor het hardlopen te gaan.”

“Mijn grootste sportieve doel van dit jaar is mijn debuut op de marathon in Amsterdam die op 20 oktober plaatsvindt.” – Vera de Vries, Langeafstandsloopster

  1. Wat zijn je grootste sportieve doelen voor de komende jaren?

“Mijn grootste sportieve doel van dit jaar is mijn debuut op de marathon in Amsterdam die op 20 oktober plaatsvindt. Na deze marathon ga ik kijken wat het volgende doel wordt. Ik vind de voorbereiding ontzettend leuk, mocht de marathon in de smaak vallen dan is de kans groot dat ik op de langere afstanden mijn volgende doelen ga maken voor de komende jaren. Daarnaast zou ik ook graag nog sneller willen worden op de 10km en halve marathon. Het lijkt mij ook heel gaaf om nog eens in het Nederlandse tenue te mogen lopen bij internationale races.”

  1. Hoe lang voorafgaand aan de marathon ben je gestart met je training. En hoe ziet een typische trainingsweek eruit tijdens je marathonvoorbereiding?

“In juli ben ik mijn week omvang gaan vergroten en langzaamaan wat langere trainingen gaan doen. In juli maakte ik weken van rond de 150km. In augustus ben ik begonnen met de echte marathonvoorbereidingen. Vanwege de al grote omvang in juli heb ik 10 specifieke weken marathonvoorbereiding ingepland, waarvan de laatste 2 weken taper weken zijn. Ik heb ervoor gekozen om een aantal wedstrijden in de voorbereiding te doen. In weken dat ik geen wedstrijd heb ingepland, doe ik een marathon specifieke training, lange duurloop en veel hele rustige duurlopen. Een voorbeeld van zo’n marathon specifieke training is bijv. 4x5km op marathon tempo.”

  1. Welke uitdagingen heb je tot nu toe ervaren tijdens je training, en hoe ben je hiermee omgegaan?

“Om heel eerlijk te zijn heb ik nog niet echt het gevoel gehad dat iets niet ging zoals ik wilde of dat ik ergens moeite mee had. Ik denk dat de grootste uitdaging is dat dit de eerste marathon is. Ik train dus op een ingeschatte marathon eindtijd mijn trainingen en het is afwachten of ik dit tempo goed heb ingeschat. Ik heb de eerste 10 weken van mijn trainingsschema naar deze marathon toe zelf gemaakt en dat vond ik een hele leuke puzzel. De laatste 5 weken richting Amsterdam begeleidt mijn nieuwe coach Guido Hartensveld mij.”

“Ik zie het gevoel van honger als een teken dat je te laat bent gaan eten en niet genoeg hebt gegeten. Mijn eerste tip is dan ook, hongergevoel altijd vermijden.” – Vera de Vries, Langeafstandsloopster

  1. Wat zijn voor jou de belangrijkste aandachtspunten en tips in de aanloop naar de marathon om gezond en fit te blijven?

“De belangrijkste aandachtspunten zijn voeding, rust, een goed herstel protocol na een training uitvoeren en luisteren naar wat het lichaam aangeeft.

Ik ben de hele dag bezig met of ik genoeg heb gegeten. Ik zie het gevoel van honger als een teken dat je te laat bent gaan eten en niet genoeg hebt gegeten. Mijn eerste tip is dan ook, hongergevoel altijd vermijden. Direct na een training eten en drinken en goed verdeeld over de dag eten. Wat rusten betreft pak ik veel middagen de hele middag rust, ik plan zo weinig mogelijk in die middagen, doe een dutje en relax. Mijn 2e tip is dan ook om ervoor te zorgen dat de training/rust balans goed in evenwicht is, zonder rust is er geen vooruitgang.

Ik ga ook om de 2 weken naar de fysiotherapeut om te kijken of het lichaam nog goed beweegt, zo hoop ik eventuele blessures voor te zijn. Een andere tip is om af een toe een sportmasseur op te zoeken, het is niet alleen stukje ontspanning, maar ook goed voor het herstel en de doorbloeding van de spieren. Mijn laatste tip is om goed te foam rollen en te rekken voor en na het rennen. Doe een paar activatie oefeningen voor je met je training begint, zodat de spieren klaar voor een inspanning zijn.”

  1. Hoe pak je jouw voeding aan tijdens de voorbereiding, zowel in de maanden voorafgaand aan de marathon als in de laatste week?

“Ik probeer gedurende de dag 4 tot 5 keer een eiwitrijk product te eten. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik genoeg fruit en groente binnenkrijg. Ook eet ik enorm veel koolhydraten, denk hierbij aan brood, granen, aardappels etc. Ik eet alles, dat heb ik altijd al gedaan. Ik ben gek op zoetigheid, thuis pak ik elke dag gewoon lekkers uit de kast, denk hierbij aan: koekjes, chocolade, cake of chips. Ik zorg ervoor dat ik 80% ‘gezond’ eet, de andere 20% eet ik gewoon wat ik lekker vind. 

Ik ben vooral elke dag dus bewust bezig met of ik genoeg eet. Het lichaam moet sterk blijven, dat vind ik heel belangrijk. Ik train nooit op een lege maag. Na elke training is het eerste wat ik thuis doe eten en drinken pakken, ook als ik onder het rennen flink wat koolhydraten al heb genomen. Verder neem ik bij lange marathon trainingen Maurten sportdrank en Maurten gels. Zo train ik mijn maag voor de marathon en kan ik goede kwaliteit leveren gedurende de training. Iets waar ik veel aandacht aan besteedt. Ik pak dus eigenlijk alles hetzelfde aan als normaal, alleen eet ik nu meer onder de trainingen zelf en over het algemeen eet ik meer, omdat ik meer kilometers loop.”

  1. Gebruik je specifieke supplementen ter ondersteuning van je marathontraining? Zo ja, welke en waarom?

“Ik gebruik al een aantal jaren supplementen van Virtuoos. Af en toe doe ik een bloedtest en eigenlijk zijn al mijn waardes altijd ruim aan de goede kant. Ik gebruik ijzer, zink, multi vitamine en magnesium om fit te blijven en het lichaam gezond te houden.”

  1. Hoe zorg je dat je steeds goed herstelt tijdens de trainingsperiode?

“Ik ga om de 2 a 3 weken langs de fysiotherapeut voor een lichamelijke check, dan kijk ik samen met de fysiotherapeut of alles nog goed beweegt. Ook ga ik af en toe naar de sportmasseur om de doorbloeding van de spieren te bevorderen. Ik zorg dat ik genoeg eet, voldoende eiwitten en vocht binnenkrijg en dat ik mijn rust pak. Al ik een middag rust heb, probeer ik echt de hele middag zo weinig mogelijk te doen. Verder probeer ik elke dag even een half uurtje tussen de middag te rusten om sneller te herstellen. Na elke training doe ik aan foamrollen en rekken. Ook doe ik vaak in de avond een kwartiertje yoga en zorg ik dat ik voldoende slaap krijg.”

  1.   Wat is je favoriete maaltijd?

“Ik heb eigenlijk geen favoriete maaltijd, ik lust alles en vind heel veel dingen lekker. Zo ben ik bijvoorbeeld gek op pannenkoeken de avond voor een wedstrijd dag. Iets wat ik ook heel lekker vind is mijn vader zijn zelfgemaakte pizza. Hij maakt zelf het pizzadeeg en vervolgens doen we er dan zelfgemaakte tomatensaus op met kaas, vleeswaren en diverse groentes.”